Economische ontwikkelingen

Brede kijk op Covid-19

The great reset

Overzicht

“The great reset”

Prof. Bob de Wit
Hoogleraar Strategisch leiderschap

The Great Reset!? ‘Kijk naar China’, zegt Prof. Bob de Wit. ‘We need a Great Reset’ zegt Klaus Schwab, de oprichter en voorman van het World Economic Forum, dat jaarlijks in het Zwitserse Davos samenkomt met de superrijken en meest invloedrijke mensen op aarde, ook wel de 1% genoemd. Wat wil Schwab precies? Wat betekent nou die Great Reset? En hoe krijgt die dan vorm?

Professor Bob de Wit bestudeerde jaren het geo politiek schaakbord. Dat resulteerde in het nieuwe boek ‘Society 4.0’ wat een manifest is van ‘zorg’ maar ook ‘hoop’. Volgens De Wit is de Great Reset onontkoombaar en volkomen cyclisch omdat we aan het einde zitten van het industriële tijdperk dat simpelweg op is. ‘Echter, de koers die het World Economic Forum heeft ingezet is een weg van ondemocratisch bestuur, zonder feed back mechanismes en een systeem zonder rem leidt tot een dictatuur’, aldus De Wit. ‘Het is dus zaak dat wij, de burgers, zelf naar de tekentafel gaan om onze ideale wereld vorm te geven’ zo oreert hij tijdens de uitzending van bijna 50 minuten. Professor Bob de Wit nodigt dan ook iedereen uit om mee te denken over deze toekomst.

“Het geldsysteem is niet meer in orde. Er zal een nieuw geldsysteem ingevoerd gaan worden”

Willem Middelkoop
Nederlands publicist, fotograaf, ondernemer, succesvol belegger en voormalig beurscommentator op RTL Z

Madelon Vos
YouTuber, presentatrice, technisch analist, trader en columnist

The Big Reset

Het financiële systeem

7 jaar geleden schreef Willem het boek The big reset, waarin hij voorspelde dat we rond 2020 met een monetaire reset te maken zouden krijgen. We zijn nu op een punt gekomen dat het niet meer valt te ontkennen dat dit ook geval is.

Wat is een monetaire reset?
Je hebt een geldsysteem en dat wordt op een gegeven moment aangepast. Die aanpassing vind nu plaats. Er zal een nieuw geldsysteem ingevoerd gaan worden.

Kernproblemen
Het geldsysteem is niet meer in orde. Er is geen begrenzing meer in geldcreatie.
Er zijn veel te veel schulden opgebouwd waardoor de schuldenberg te groot is geworden. Schuld wordt gefinancierd met nog meer schuld. Ook kan Amerika niet langer hoeder zijn van de wereldreservemunt.

Wat gebeurd er nu met de dollar?
Sinds 1944 hebben we een wereldreservemunt. De dollar. Een centrale munt in het financiële systeem. In een paar jaar tijd zagen we een verdubbeling in de staatsschuld. 21% van de dollars is in 2020 bijgeprint en nog steeds staat de geldprinter te draaien om de economie draaiende te houden. We hebben te maken met een grote inflatie. De waarde van de dollar zakt steeds verder. De koopkracht neemt af door de waardevermindering.

Wereldreservemunt
Waarom hebben we überhaupt een wereldmunt nodig? Wel handig als je ook in dezelfde munt kan handelen. Bijvoorbeeld voor grondstoffen. Stel je voor dat elk land zijn eigen waardering daarvoor gebruikt, dat is gewoon niet handig.

De laatste fase
Amerika heeft altijd een begrotingstekort. Dat moet gefinancierd worden door staatsobligaties. O.a. China financierde Amerika door staatsobligaties te kopen. Toen de kredietcrisis uitbrak werd steeds duidelijker dat het Amerikaanse business model begon te kraken. China zegde hun vertrouwen op in de dollar. Zij ondersteunen dit systeem niet langer. Willem concludeerde hieruit de laatste fase van het dollarsysteem.

Waarom is een reset nodig?
Schulden stapelen zich op en leidt tot een grote schuldscharnering. We kunnen niet onbeperkt doorgaan met het stapelen van schulden. Op een gegeven moment wordt het instabiel en stort het in. Net als een stapel blokken. Dat geldt ook voor allerlei natuur- en bouwkundige processen. Als een crisis wordt opgelost door nog meer schulden te creëren dan weet je met alle waarschijnlijkheid dat het gaat instorten.

Een nieuwe financiële revolutie
Het geldsysteem is zich geleidelijk aan het ontwikkelen. Evolueren. Het IMF en de Paus heeft The Great Reset ook aangekondigd.

Centrale banken
Centrale banken zijn te machtig geworden. Centrale bankiers en politici willen altijd voorkomen dat ze de schuld krijgen. Dat de mensen zeggen, jullie hebben dit systeem helemaal uit de hand laten lopen. Door jullie is het fout gegaan. Ze zoeken of wachten totdat er een externe crisis is, een natuurramp, een oorlog of zoiets als corona want dan kan men zeggen, het ging allemaal goed maar door corona gaat het helemaal fout.

Invloed van Corona crisis
Willem Middelkoop gelooft niet dat de Corona crisis een groot complot is, maar wel dat ze de crisis wat groter maken om The Reset te kunnen versnellen en de crisis de schuld te kunnen geven. De corona crisis zorgt ervoor dat het meer in een stroomversnelling komt. “Zonder corona hadden we niet zoveel hoeven te lenen”. “Het is de schuld van corona”. Men kan nu dus de schuld aan corona geven om grote herzieningen uit te voeren.

Grote veranderingen
Er MOET een aanpassing komen in het financiële systeem en een nieuwe oplossing komen voor het wereldreservemunt probleem. We praten over een zeer grote verandering die doorgevoerd moet worden de komende jaren. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw Pensioensysteem of misschien moeten alle hypotheekschulden een keer worden weggestreept. We weten niet wat er nog gaat gebeuren.

Waarom stijgt Bitcoin, goud, zilver, de huizenmarkt?
Omdat beleggers het slimme geld en de overheid doorhebben. Spaargeld levert niets meer op. Dus de vermogende mensen vluchten. Het heeft geen zin meer om je geld op de bank te laten staan. Ze zijn massaal opzoek naar alternatieven. Beleggingen. En daar profiteert alles van mee.

De elite
Prins Berbard zei, het gaat om 3000 families in deze wereld. Een samenwerking van machtige en krachtige families, Koninglijke families, bankiers, olie

We zitten in de allereerste fase die leidt tot Hyperinflatie.

Een financiële revolutie
We zullen een digitale (geld)revolutie krijgen. Bitcoin zal men niet gebruiken omdat ze daar geen controle over hebben. Het zal ingevoerd worden door bijvoorbeeld iedereen een Wallet te geven en een basis inkomen.

Bron: Madelon Vos
> Youtube kanaal
> madelonvos.nl

Ervaringen en verhalen

Terug naar de hoofdpagina?

Projecten > Covid-19 > Economische ontwikkelingen