Gedachten

Bestudeer je geest

Jij bént niet je gedachten. Jij bent de observator van je gedachten”

Vera Helleman

Het beeld over jezelf, over andere mensen, over het leven en over de wereld zijn allemaal opgebouwd uit gedachten die jij bent gaan geloven. Door dat brilletje kijk jij.

Wij hebben allemaal een gedachtefabriek die continue ideeën produceert. Iedere gedachte is in weze blanco. Hij komt uit het niets. Zolang je geen waarde legt in een gedachte die in je opkomt, verdwijnt het ook weer.

Op het moment dat er een gedachte in je opkomt, en je bent je er van bewust, dan heb je de keus om de gedachte wel of niet te geloven. Je kiest er dus voor om mee te gaan in een gedachte of je zegt “nee”.

Moeiteloos JeZELF zijn – Ontwaken in een nieuw bewustzijnsperspectief

Website
www.verahelleman.nl

De grens tussen de geest en de wereld is in werkelijkheid heel dun en denkbeeldig”

Haemin Sunim

We zien een duidelijke grens tussen wat er in onze geest omgaat en wat er in de buitenwereld gebeurt. Als we naar de wereld om ons heen kijken, zien we slechts een klein deel dat ons interesseert. We zien maar een beperkt deel van het hele universum. Onze werkelijkheid wordt niet gevormd door de oneindige kosmos, maar door het kleine stukje dat we uitkiezen om ons op te concentreren. De werkelijkheid bestaat omdat onze geest bestaat. Zonder de geest zou er geen universum bestaan. De wereld ontstaat omdat wij ons ervan bewust zijn. Wij kennen de wereld alleen door het venster van onze geest. Als je geest blij is, is de wereld dat ook. Als je geest negatief is, lijkt de wereld ook negatief. Als je geest rustig is, dan is de wereld dat ook.

Een wijze vecht niet tegen de wereld, omdat hij er één mee is. We hebben allemaal onze gedachten, waarden en overtuigingen. Een belangrijke les van volwassenheid is dat we onze gedachten niet te serieus moeten nemen. Gelijk hebben is minder belangrijk dan samen gelukkig zijn.

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Rust vinden in een drukke wereld

De Koreaanse boeddhistische monnik Haemin Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Bijvoorbeeld hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. Haemin Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf.

De prachtige, kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig worden.

Lichaam en geest worden als één geheel beschouwd”

Jeroen Geurts

Er is veel onderzoek naar bewustzijn gedaan, maar het is niet specifiek te vinden of aan te wijzen in het brein en dat maakt het zo ongrijpbaar en mysterieus voor de mens. Lichaam en geest worden daarom als één geheel beschouwd met wisselwerking tussen de twee. Bewustzijn zit niet in je lichaam, maar je lichaam is wel in bewustzijn. Een gezond lichaam heeft een gezonde geest nodig, maar ook andersom. Om je gevoel van leven op aarde optimaal te ervaren, heb je je lichaam en je zintuigen nodig.

De hele dag gaan er gedachten door je heen. We hebben er zo`n 30.000 tot 60.000 per dag”

Paul Smit

Gedachten creëer je niet zelf, maar ontstaan uit het “niets”. Ongeveer 5% daarvan is functioneel en 95% is ruis.

3 Tips – Omgaan met gedachten

Tip 1: Neem je gedachten niet te serieus. Tip 2: Scheid de functionele gedachten van de piekergedachten. Tip 3: Verleg je focus. Ga iets anders doen zoals wandelen, sporten, een boek lezen of een film kijken.

“Met 4 simpele vragen kun je negatieve gedachten doorbreken”

Byron Katie

Het niet geloven van al je gedachten is mindfulness. Je kunt je gedachten met 4 simpele vragen onderzoeken.

De denkende geest loopt vast in het denken”

Jan Geurts

Tekst volgt. Bekijk de video

“Je reactie hangt af van je gedachten en de betekenis die je aan een gebeurtenis geeft

VGCt

Tekst volgt. Bekijk de video

Projecten > Bewust leven > Geest