Gezondheid en welzijn

Brede kijk op Covid-19

Gezondheid en welzijn

Overzicht

Je moet sporten in deze tijd aanmoedigen, niet beperken. Het is juist een onderdeel van de oplossing

Marc van den Tweel
Algemeen directeur NOC*NSF

Per 6 november 2021 heb je alleen nog toegang met een QR-code als je binnen wilt sporten.

Sporten beperkt voor een groot deel de risico op verspreiding van het virus en zou daarom juist aangemoedigd moeten worden in plaats belemmerd.

NOC*NSF pleit voor het sporten bij elke sportlocatie zonder een toegangsbewijs te moeten laten zien.

We winnen veel met sport

Sport draagt bij aan de gezondheid van mensen, aan de sociale samenhang in onze samenleving, aan het vormen van normen en waarden, aan onze nationale trots. Sport helpt in de opvoeding, bij het stimuleren van de economie en is een motor voor innovatie.

Vaccineren alleen is niet de oplossing. We moeten met z’n allen werken aan onze gezondheid

Remy Bonjasky
Voormalig kickbokser en eigenaar Bonjasky Academy

“We kunnen het geld beter investeren om de leefstijl van mensen te veranderen, dan QR-codes te controleren”

“Ik maak een keuze voor mijn eigen lichaam”

Je hoort het veel te weinig op TV, radio en in de kranten…

Remy: Ik maak een keuze voor mijn eigen lichaam, maar ik wil nog steeds bij de maatschappij horen. Nu moet ik voordat ik ergens naar binnen ga een coronapas laten zien.

Jij promoot graag vaccinatie. Ik promoot graag een andere lifestyle. Ik ben ontzettend gezond en heel veel mensen zijn dat gewoon niet. De coronapas is niet de oplossing. Ik denk dat we allemaal meer moeten denken aan ons immuunsysteem en lifestyle. Want daar valt nog wel wat winst te behalen. Zodra we allemaal dat prikje hebben gehad, doen we nog steeds alsof alles weer kan. Mensen moeten stoppen met roken, met drank naar binnen gooien en ongezond leven. Daar moet meer op gepromoot worden door de overheid, in plaats van handen wassen, vaccineren en anderhalve meter.

“Ik word er moe van als mensen zeggen: foei, foei, het is jouw schuld”, zegt Bonjasky. “Ik ben mijn hele leven al bezig om gezond te blijven.” Hij vindt dan ook dat er meer geld moet gaan naar het veranderen van mensen hun leefstijl. “We gaan nu miljoenen gebruiken om QR-codes te controleren. Dat geld kan je beter gebruiken om de leefstijl van mensen te veranderen. Het prikken alleen is niet genoeg.”

Bonjasky vindt het moeilijk om te zien dat er in zijn ogen niet genoeg is gedaan. “We zijn nu 2 jaar bezig. Naar de niet-gevaccineerden wordt nu met het vingertje gewezen, zo van: het is jullie schuld.”

Artsen Collectief
Deze sportieve man heeft gelijk. Daarom pleiten wij ervoor in te zetten op preventie van ernstige ziekte door leefstijlverbetering, goede ventilatie, vroegtijdige medicatie, voldoende vitamine C, D, zink en selenium. Beweging en ontspanning. Laat mensen vooral in contact blijven met elkaar en weer vertrouwen krijgen: in ons lichaam en in elkaar! Het kan anders! Hoe dan? Ga naar https://artsencollectief.nl/hoedanwel/

Waarom zou niet vaccineren erger zijn dan heel veel roken, heel erg ongezond zijn en heel veel overgewicht hebben?”

Prof. Dr. Armand Girbes
Hoofd van de IC van het Amsterdam UMC

Deze geneeskundige discussie moet gevoerd worden vanuit vertrouwen en ik mis dat. Deze discussie loopt uit de hand. Het lijkt wel alsof je nu helemaal geen corona meer mag krijgen, terwijl corona de komende jaren gewoon onder ons gaat blijven. Corona zal bij ons leven gaan horen. Het probleem is dat onze gezondheidszorg zo krap georganiseerd is. Er is krapte van capaciteit waardoor we niet alles kunnen doen wat vroeger wel kon. Dat is het eerlijke verhaal.

“Ik snap niets van de QR-controle voor sporters”

Prof. dr. Erik Scherder
Hoogleraar klinische neuropsychologie, hoofd van de gelijknamige afdeling bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Groningen

Het demissionair kabinet zou pas als laatste de drempels omhoog moeten gooien voor mensen die willen sporten, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Sporten is om meerdere redenen essentieel, onder meer om het afweersysteem zo sterk mogelijk te maken. Maar hier hoor je niets over, heel merkwaardig.

Gezondheidsproblemen zullen verergeren als mensen worden ontmoedigd om te bewegen. Voor deze crisis hadden we ook al een pandemie en die heette Physical inactivity. Die hebben we ook nu nog. Door veel zitten overlijden per jaar 5,3 miljoen mensen. De kranten staan nu vol van de 1 miljoen doden door corona. Maar je hoort nooit iets over de pandemie die er al was.

Scherder geeft al sinds het begin van de coronacrisis aan bij de overheid dat de maatschappij moet gaan bewegen. Maar we zien dat thuiswerken, thuiszitten is geworden. We zien meer coronakilo’s en meer inactiviteit, waardoor je juist weer een lagere weerstand tegen virussen krijgt.

Er wordt door de overheid en WHO geen woord gerept over de kracht van voeding en supplementen

Juglen Zwaan
Voedingsdeskundige, schrijver van De supplementenwijzer, De voedingswijzer en De receptenwijzer, voorstander van puur natuur, combineert moderne wetenschap met eeuwenoude kennis

Uit een Spaans onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld vitamine D effectief is tegen corona. De bewijzen stapelen zich op. Ook zonder het coronavirus gold al de regel om vitamine D te slikken wanneer de R in de maand is. Van september t/m april. In deze maanden is er onvoldoende zonlicht, waardoor het menselijk lichaam niet voldoende vitamine D kan aanmaken.

Patiënten die extreem ziek werden en/of zelfs overleden, bleken bij binnenkomst vrijwel allemaal een tekort te hebben van zowel zink als selenium. Ook uit studies blijkt al dat suppletie met selenium en zink de overlevingskansen aanzienlijk zou kunnen verbeteren. Selenium en zink kunnen beschermen tegen vele infectieziekten. Zorgelijk is dat heel veel mensen in het westen van Europa kampen met tekorten. Met name de ouderen zouden hieraan lijden. Zeker nu plantaardige diëten winnen aan populariteit, lopen de tekorten aan selenium en zink op. Naast het goed voor jezelf zorgen door goed te slapen, veel te bewegen en afvallen bij overgewicht, heb je met de mineralen selenium en zink een extra stukje gereedschap in handen om je weerstand te vergroten.

“De voedselindustrie en een ongezonde leefstijl spelen een belangrijke rol in deze crisis”

Drs. Tamara de Weijer
Huisarts, auteur, spreker en een enorme voorstander van leefstijlgeneeskunde

Het overgrote deel van de patiënten met het coronavirus op de ic heeft een onderliggende aandoening, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht of diabetes. De Weijer legt uit dat deze ziektes typisch zijn voor deze tijd. We leven in een wereld waarin allerlei ongezonde voeding voorhanden is, “terwijl ons lichaam nog ingesteld op pakken wat je pakken kunt.”

Onze opmaak is namelijk bijna hetzelfde als die van jagers en verzamelaars. Het punt is alleen dat de mogelijkheden om onze behoeften te bevredigingen door welvaart en overvloed gigantisch zijn gegroeid. “We maken 200 onbewuste voedselkeuzes per dag.” De Weijer benadrukt dat dit voor een groot deel te maken heeft met ingesleten patronen. “Wij denken: ik heb daar heel veel invloed. Je hebt er wel invloed op, maar niet volledige controle over. We overschatten ons eigen brein.”

Vaak wordt de oplossing gezocht in medicatie. Men neemt bijvoorbeeld een pilletje voor te hoge bloeddruk of cholesterol van de huisarts. De Weijer stelt dat een medicijn kunnen helpen, maar geen definitieve oplossing zijn: “Uiteindelijk zijn het leefstijl gerelateerde ziekten.” Daar volgt logischerwijs uit dat de beste manier waarop je dat kunt voorkomen ook met voeding en levensstijl te maken heeft. “Medicatie is wat mij betreft stap twee, als leefstijl niet werkt.”

In algemene zin weet men wel dat veel bewegen, gezond eten en goed slapen belangrijk zijn. Je hoort dat nu ook regelmatig op tv en leest het in de kracht. “Maar men beseft meestal niet dat het ook ziekte-gerelateerd is.” De frustratie die De Weijer uit is dat de link tussen levensstijl en onderliggende problemen en ziekten vaak niet wordt gemaakt. Als men dat wel zich realiseert, bekrachtigt dat ook gelijk in het vermogen iets te kunnen doen. De Weijer: “Jij hebt invloed op je klacht.” Dat wil niet zeggen dat wie goed eet geen diabetes of hartproblemen meer heeft, “maar de mate waarin je klachten hebt en medicatie gebruikt, daar heb je zelf heel veel invloed op.” Voor de toekomst is het van belang om meer in te zetten op preventie in plaats van primair op bestrijding en medicatie. “Dat is een taak voor de overheid, voor de zorg, maar ook bijvoorbeeld voor de scholen.” De Weijer benadrukt dat het lichamelijke en geestelijke aspect met elkaar verweven zijn. “Ook zingeving hoort er bij.” Wat dat betreft kan de coronacrisis een moment van bezinning zijn om te realiseren wat werkelijk bijdraagt aan ons lichamelijke en geestelijke welzijn. “Ik hoop dat mensen straks terugkijken op deze periode en afvragen: wat heeft het mij gebracht? Wat kan ik er van leren? In die zin kan deze periode ons echt heel veel brengen.”

Hoe zit het met de rechten van de mens?

Terug naar de hoofdpagina?

Projecten > Covid-19 > Gezondheid en welzijn