Leefstijl

Het belang van een gezonde leefstijl

Wat is vitaliteit? Hoe belangrijk is voeding en beweging? Hoe functioneert het lichaam?

Denk vanuit het lichaam, niet vanuit een filosofie of de maatschappij

Mario Blokken

Terwijl je aan het lezen bent is je lichaam hard aan het werk. Je bloed wordt rondgepompt, je haalt adem, je spieren bewegen en er worden signalen van en naar je hersenen gestuurd. Dit gaat allemaal vanzelf en er gebeurt dus veel op de achtergrond waar je niet eens van bewust bent. Sterker nog, ongeveer 95% van wat we doen gaat onbewust.

Het menselijk lichaam is zeer complex en intelligent. Ons lichaam is zo slim dat het zelf een seintje geeft zodra het ergens behoefte aan heeft. Denk bijvoorbeeld aan eten, drinken, slapen en bewegen.

Hoeveel liter water je per dag nodig hebt of wanneer je moet beginnen met de eerste maaltijd van de dag, bepaalt dus ook jouw lichaam en verschilt per persoon.

Toch zijn er heel veel mensen die de signalen van hun eigen lichaam niet begrijpen, negeren of adviezen van buitenaf voor waar aannemen en opvolgen. En daarom zijn er vele misvattingen en fabels ontstaan.

Wees daarom kritisch en eigenwijs. We mogen veel meer vertrouwen op ons eigen lichaam.

De weg naar gezondheid is een reis die een leven lang duurt

Richard de Leth

Gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte, maar de aanwezigheid van vitaliteit.

Veel ziektes en doodsoorzaken worden veroorzaakt door een ongezonde leefstijl.

We leven veel te onnatuurlijk. Ruim de helft van alle Nederlanders hebben een overgewicht met dank aan de moderne leefstijl en leefomgeving.

Laten we daarom de aandacht van binnenuit meer onder de aandacht brengen en ons immuunsysteem versterken. Laten we als doel een vitalere samenwerking creëren.

Een gezonde leefstijl en kwaliteit van leven wordt beïnvloed door hoe bewust jij in het leven staat, hoe je voor jezelf zorgt, welke keuzes je maakt en je leefomgeving. Vitaliteit draait uiteindelijk om je totale mens-zijn. Alles in het leven en ook in ons lichaam hangt met elkaar samen.

Iedere klacht is een noodkreet vanuit lichaam en ziel mechanisme. Het lijf gaat signalen geven op het moment dat je je zielenpad niet volgt. Als je de signalen niet begrijpt gaat het lichaam het groter maken. Investeer in jezelf en laat jouw leefstijl je medicijn zijn.

Beter voorkomen dan genezen. Van pillen naar preventie

Tamara de Weijer

De spreekkamers van huisartsen zitten vol met leefstijl gerelateerde klachten en aandoeningen zoals bijvoorbeeld overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en darmklachten.

Tamara stimuleert mensen om meer de regie in eigen hand te pakken door meer bewustwording te creëren.

Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding

Hippocrates
Rineke Dijkinga

Gezondheid kun je positief beïnvloeden door de juiste voeding. Dat weten we al eeuwenlang. De beste dokter staat in de keuken (Chinees gezegde).

De mens is wat hij eet, maar moet terug naar wat hij at. Als oermens aten wij namelijk veel meer gevarieerd en natuurlijk.

Om gezond te zijn, te blijven of te worden hebben we de juiste bouw- en brandstoffen nodig die essentieel zijn voor het optimaal functioneren van lichamelijke processen.

Laat je hersenen niet zitten. Zitten heeft een enorm negatief effect op de gezondheid

Erik Scherder

De wereldwijde toename aan overgewicht en een groter risico op gezondheidsproblemen is nog altijd een feit. Ruim de helft van alle Nederlanders is te zwaar.

Voor de mensen die te veel en te lang zitten: Kom in beweging! Het verlaagt o.a. je stressgevoel en verbetert je gemoedstoestand, immuunsysteem, productiviteit en creativiteit. Zoek je ook nog de natuur op terwijl je beweegt, dan worden lichaam en geest optimaal geactiveerd.

We zijn meer in staat dan we denken als het gaat om het versterken van ons eigen immuunsysteem

Wim hof (The Iceman)

Wim en Jay lijken misschien 2 gekkies, maar zijn zo gek nog niet. Beiden hebben ze een gedeelde boodschap en een gezamenlijk doel: een liefdevol, gezond, gelukkig, vreugdevol en vrij leven leiden. De meeste dingen worden buiten onszelf gezocht, maar het wordt tijd dat we onze eigen verantwoordelijkheid nemen. De Wim Hof methode heeft al wetenschappelijk aangetoond dat de mens meer in staat is dan de meeste mensen denken. De toekomst van geneeskunde is het leren hoe jij je eigen beste dokter kunt zijn. Als je controle wil krijgen over je gezondheid dien JIJ de regie te nemen hierover. Omring je met mensen die gepassioneerd zijn in gezondheid en het creëren van hun mooiste leven. Zet jezelf op de eerste plek en houd afstand van alle negatieve energiezuigers.

In de basis is het belangrijk dat je lichaam goed gevoed is

Samefko Ludidi

Iedereen een gepersonaliseerde voorkeur. Jij als individu bepaalt jouw keuze in wat je wil eten, wat lekker is, wanneer je eet en wat voor jouw lichaam voedzaam is.

Avocado kan voor veel mensen een gezonde keuze zijn, maar als ik het eet dan heb ik er 3 dagen buikpijn van, dus ga ik opzoek naar een alternatief. In de basis is het dus belangrijk dat je lichaam goed gevoed is.

Door de moderne westerse maatschappij is eten nu overal en altijd voorradig en voeden we ons met de verkeerde dingen. We eten de hele dag door met als gevolg dat je lichaam de vetreserves niet meer kan aanspreken omdat de koolhydraatreserves niet worden uitgeput.

Wetenschappelijke bewijzen tonen steeds meer aan dat periodiek eten, onderbroken vasten (Intermittent fasting) voordelen opleveren voor de gezondheid, zowel lichaam als geest.

Luister naar de (Spotify) podcast van Lieke de Bever. Vanuit een objectief standpunt deelt ze haar mening.

www.liekedebever.com

Wil je er nog wat verder induiken? Timo Hans van Physis Academy legt in meerdere Youtube filmpjes uit hoe en waarom Intermittent fasting jou meer energie en voordelen kan opleveren.

https://physis.academy
Lezing: ‘Nooit meer moe & futloos’

En ook Merijn met My Shredded Lifestyle deelt zijn resultaten en successen met deze methode.

www.myshreddedlifestyle.com
Youtube: MYSL Mindset Voeding & Training

Projecten > Bewust leven > Leefstijl