mindfulness

Mindful door het leven

Mindfulness betekent net als zen: aandacht. Het draait om een bewuste open en vriendelijke aandacht voor het moment. Mensen die mindful zijn, leven volledig in het hier en nu, ervaren de stilte en hebben een accepterende houding.

Velen laten zich regelmatig meeslepen door gedachten, gevoelens en emoties die te maken hebben met het verleden, de toekomst of het heden, waardoor men de aandacht verliest voor het huidige moment, het nu. Leef je in het huidige moment, dan beleef je het leven veel intenser dan wanneer je gedachten steeds ergens anders zijn.

Als je een mindful leven wilt creëren voor jezelf, dan begint het bij bewustwording van je aandacht voor het ware leven en het besef dat je geen slaaf bent van gedachten. Niets doen met gedachten lijkt heel simpel, maar vereist veel discipline. Onze mind is namelijk continue bezig met hoe het anders zou moeten zijn, hoe het is, wat we van iets vinden, waar we naar toe moeten, wat het wil hebben en wat het wil bereiken. Kennis, spullen, carrière, uiterlijk en onze identiteit. We zijn er maar al te graag mee bezig.

Als je mindful bent besef je dat al deze vormen niets te maken hebben met wie je in wezen bent. Volgens de wetten van de natuur is alles continue in verandering. Alles is tijdelijk. Wanneer je deze werkelijkheid kunt accepteren dan zou je al veel meer vrede en rust ervaren in jezelf.