Nondualiteit

Wie zou jij zijn zonder alle ideeën die je hebt over jezelf en de buitenwereld?

Advaita Vedānta

Maak hier kennis met Advaita Vedānta ofwel nondualiteit.

Deze oude spirituele wijsheid komt van oorsprong uit de Indiase filosofie en kan je helpen om de ik-illusie te doorzien en een ontspannen leven te lijden.

De betekenis

De woorden komen uit het Sanskriet, een oude heilige schrijftaal.

A-dvaita staat voor geen-twee / non-duaal.

Vedānta betekent:
Het einde van alle kennis.

Alles is energie

Geen-twee is een filosofische verwijzing naar het idee dat alles één energie is en dus alles met elkaar is verbonden. Het verwijst ook naar het Goddelijke, de Bron, de grootste mysterie in ons menselijk bestaan.

Hoe vind ik rust in een drukke wereld?

“Is het echt de wereld die zo druk is, of is je geest zo druk?”

We denken meestal dat de geest en de wereld onafhankelijk van elkaar bestaan en zien een duidelijke scheiding. Veel mensen leven dus in deze dualiteit, maar feitelijk ontstaat de wereld die wij zien vanuit ons bewustzijn. Onze werkelijkheid van de wereld is het kleine stukje waar we ons op concentreren. Daar waar jouw geest zich op richt is wat jij ervaart van de wereld. We kijken dus door de lens van onze geest. Als je geest boos en negatief is, lijkt de wereld dat ook. Als je geest rustig of blij is, lijkt de wereld dat ook. De wereld zal zelf nooit klagen dat ze het te druk heeft.

Haemin Sunim – Zenmonnik en hoogleraar

Het zelfbewustzijn

Het lijkt alsof jij iemand bent die afgescheiden is van de rest van de natuur. Dat komt omdat er een zelfbewustzijn in ons brein ontstaat met een ik-gevoel en ik-gedachten. In dit filmpje legt Paul Smit (o.a. nonduale leraar, neurowetenschapper, spreker en filosoof) uit, hoe dit werkt in ons brein.