Lichaam

Intro | Gedachten | Emoties | Geluk | Lichaam | Geest | Leven | Mindf*ck

Mario Blokken

“Denk vanuit het lichaam, niet vanuit een filosofie of de maatschappij”

Het menselijk lichaam is zeer complex en intelligent. Ons lichaam is zo slim dat het zelf een seintje geeft zodra het ergens behoefte aan heeft. Denk aan activiteiten, sociaal contact, type mensen, informatie, liefde, rust, eten, drinken, slapen, bewegen, warmte en energie. Dit verschilt natuurlijk per mens, per dag en per moment. Dus ook hoeveel liter water we per dag moeten drinken of wanneer we moeten ontbijten. Toch zijn er heel veel mensen die de signalen van hun eigen lichaam niet begrijpen, negeren of adviezen van buitenaf voor waar aannemen en opvolgen. Zo zijn er vele misvattingen en fabels ontstaan. Wees daarom kritisch en eigenwijs. We mogen veel meer vertrouwen op ons eigen lichaam.

De bouwstenen van ons lichaam

Alle organismen bestaan uit cellen. Het zijn de bouwstenen van ons lichaam.

De cellen zijn het kleinste levende zelfstandige deel in ons lichaam. Een cel kan groeien, zich voortplanten door middel van deling, voedingstoffen omzetten in energie of reageren op de omgeving. Het menselijk lichaam heeft er wel zo’n 40 miljard en hebben verschillende vormen en functies. Er zijn onder andere zenuwcellen die prikkels (elektrische impulsen) doorgeven vanuit de hersenen naar een spier. Het darmepitheel zorgt voor de opname van voedingsstoffen. Botcellen die zorgen voor de stevigheid. En spiercellen voor de beweging van het skelet. De meeste cellen in het lichaam gaan niet levenslang mee. Ze raken beschadigd of gaan dood en er groeien vanzelf weer nieuwe cellen voor in de plaats. De cellen in de binnenkant van je darmen gaan bijvoorbeeld gemiddeld maar zo’n vijf dagen mee, terwijl je zenuwcellen je hele leven hetzelfde blijven.

Juf Daniëlle

Een college over de biologische regelmechanismen van het menselijk lichaam.

Terwijl je aan het lezen bent, is je lichaam hard aan het werk. Je bloed wordt rondgepompt, je haalt adem, je spieren bewegen en er worden signalen van/naar je hersenen gestuurd. Dit gaat allemaal automatisch zonder dat je daar bij nadenkt. Er gebeurt dus veel op de achtergrond waar je niet eens bewust van bent.

Marc van Mil

DNA is een draaiorgel, een nanomachine en een wenteltrap in één. Hoe dat zit legt dr. ir. Marc van Mil van de Universiteit Utrecht uit in dit college.

Binnen een cel bevindt zich de celkern en in die celkern bevindt zich een molecuul, het DNA. Het erfelijke materiaal van alle levende wezens. DNA heeft twee belangrijke eigenschappen:
1) DNA-moleculen zijn in al jou lichaamscellen hetzelfde
2) Ze verschillen sterk van persoon tot persoon
Vandaar dat DNA ook belangrijk is bij het opsporingsproces van politieonderzoeken, want het zit bijvoorbeeld in haren, speeksel, sperma en bloed en kan leiden tot bewijsmateriaal in een strafzaak. DNA is over het algemeen uniek.

Bronnen

Mario Blokken | www.marioblokken.com
Wellness Academie | Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie
JufDanielle | Youtube kanaal
Universiteit van Nederland | Youtube kanaal
Atlas van het menselijk lichaam | ISBN